26 юни

На 24 юни 2015 г. се проведе официална церемония-ритуал по сдаване и приемане на длъжността началник на Военна академия. След прочитане на указите на президента на Република България  за новите назначения, в тържествена обстановка беше подписан актът за сдаване и приемане. На церемонията присъстваха председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов,  народните представители Ангел Найденов, вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, генерали и адмирали, директори на дирекции в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, ректори на университети и председатели на военно-патриотични съюзи.
В словото  си контраадмирал Митко Петев изказа благодарност към своите заместници, академичния състав, деканите на факултети, ръководителите на основни звена и служителите в Академията за упорития им и всеотдаен труд.
„Измина една година, изпълнена с интензивен живот, творчество и академизъм – каза в словото си контраадмирал Петев. – Военната академия беше домакин на значими събития  в обществения и научния живот на страната. Нейни представители участваха в редица престижни и важни за националната сигурност научни форуми и проекти“. Той сподели още, че благодарение на усилията на всички мисията и основните задачи на Академията, свързани с повишаване качеството на образованието, развитието на военната наука в интерес на въоръжените сили и екипността в работата,  са изпълнени. Контраадмирал Петев засвидетелства своята благодарност и на всички институции, с които Военната академия си сътрудничи.
Приемайки длъжността началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“,  бригаден генерал Тодор Дочев каза, че за него е чест и голяма отговорност да ръководи най-старото и най-високо в йерархията на военното образование учебно заведение,  да продължи делото и заветите на поколения началници на военната Алма матер  и с чест да пази името на този храм на знанието и крепост на духа. Той подчерта, че подготвяйки бъдещите лидери и  ръководни кадри за Българската армия, Академията трябва да продължи да развива новия модел на образование и трайно да се премине от квалификационния подход в образованието към формирането на компетентности. „Уверен съм че всички заедно имаме  възможностите всичко това да се случи. Военната академия има потенциал и сили да изпълни поставените й задачи и предизвикателства“ – каза още бригаден генерал Дочев.
В приветствието си заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов подчерта, че контраадмирал Петев за една година е успял да създаде отлична организация и ред за утвърждаването и нормалното функциониране на новия модел на обучение в Академията. По този начин е реализирана една от приоритетните задачи на Министерството на отбраната. „По-голямата част от кариерата на бригаден генерал Тодор Дочев е свързана с военното ни образование“ – припомни г-н Исмаилов. Заместник-министърът подчерта опита на бригаден генерал Дочев в мисии зад граница и му пожела успех на новата длъжност.
От името на личния състав на Военната академия и с пожелание за успех на новото поприще на контраадмирал Митко Петев бе подарен портрет  на Иван Вариклечков  – първият български адмирал, командващ флота.