• сеп
  03

  Time: 10:00

  Location: Военна академия „Г. С. Раковски“

  По традиция Военна академия „Г. С. Раковски” първа в системата на висшето образование открива новата учебна година. Тържественият ритуал на 3 септември започна с приемане на строя от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и водосвет за здраве и успехи, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийски митрополит и Български патриарх Неофит. Отслужена беше и Света литургия в параклиса на академията „Свети Архангели”.
  На церемонията присъстваха председателят на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал о.р. Константин Попов, заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Военномедицинска академия бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков, съветникът по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Валери Лазаров, председателят на съвета на ректорите професор Любен Тотев, ректори на висши училища, посланици и военни аташета акредитирани в България, представители на военно-патриотични съюзи и гости.
  В академичното си слово началникът на Военната академия генерал-майор д-р Груди Ангелов се обърна към слушателите с думите „Вие извоювахте правото да бъдете слушатели във Военна академия и не се съмнявам, че имате потенциала и ще демонстрирате най-добрите си качества, за да се справите с предизвикателствата, пред които ще се изправите по време на вашето обучение във военната ни алмаматер. До вас неотменно ще бъдат вашите преподаватели, които са сред най-добрите в дисциплините, които преподават. С тяхна помощ ще ви изградим не само като отлични специалисти, а и като лидери, отдадени на България. Защото, както е казал Дрангов: «Побеждават не сечивата и даже не ръката, що ги държи, а сърцето що тупа в юначни гърди»“.
  Военна академия обучава и изгражда ръководители, които са възпитани в дух на вярност и преданост към българския народ, подчерта също началникът на Академията. „Стремежът ни е да се утвърждава и издига ролята й като водеща национална институция за висше образование, квалификация, научни и научно-приложни изследвания в областите на националната сигурност, стратегическото ръководство на отбраната и оперативното командване на въоръжените сили”.
  В първия учебен ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи пагоните на офицери и преподаватели в академията, които бяха повишени в звание. От началника на най-старото висше военно учебно заведение генерал-майор Груди Ангелов той получи икона на свети Тривелий – кан Тервел Български.
  Първите академични лекции пред слушателите и личния състав на Академията изнесоха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
  Военната академия и военните училища трябва да възпитават лидери, които могат да отстояват мнението на Българската армия пред българското общество, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов – „На Българската армия са необходими лидери. Те трябва да имат достатъчно самочувствие да си казват професионалното мнение, когато политиците бъркат, вземайки решения, касаещи армията и държавата“, подчерта той.
  По думите на министъра на отбраната, след като обществото изисква от военнослужещите да защитават живота и сигурността му, границите и независимостта на България, обществото трябва да се вслушва в професионалния глас на българския военен.
  „Българският офицер и българският командир трябва да е лидер не само сред своите подчинени и в редовете на армията, но и в българското общество. Именно академията и военните училища се местата, където самочувствието на българските офицери трябва да бъде възстановено. Защото Българската армия няма от какво да се срамува в своята история“ – подчерта министърът на отбраната. В своята лекция той се спря на значението на победата на кан Тервел над сарацините през 718 г. в битката пред Константинопол, отзвука й през вековете в Европа, както и съвременните изводи, които могат да бъдат направени.
  Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев изнесе лекция на тема: „Предизвикателства и перспективи за развитието и изграждането на Въоръжените Сили на Република България в условията на динамично променящата се военностратегическа среда за сигурност”.
  В нея той се спря на проведения Преглед на изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., който имаше за цел да определи необходимостта от реорганизиране на военните формирования през втория етап на действие на плана в съответствие с неговата реализация, ресурсното осигуряване, изпълнението на инвестиционните проекти за модернизация и темповете на освобождаване от излишни имоти, имущества, въоръжения, техника и боеприпаси. „Анализът на изпълнението на План 2020 показа, че Въоръжените сили ще продължат и в бъдеще да се развиват и поддържат способности в областите: подготовка, стратегическо развръщане, бойна ефективност, поддръжка, командване и управление, защита и мобилност и информационно осигуряване“, заяви генерал Боцев.
  Той изтъкна, че осъществяването на част от разгледаните в компонентите на способностите перспективи, както и развитието на Въоръжените сили, са свързани и със законодателни промени, които могат да бъдат реализирани след извършване на Стратегически преглед на отбраната. Според изготвената пътна карта се предвижда през 2018 г. да започне процесът по неговото провеждане като част от планирания Стратегически преглед на сигурността и отбраната. „Резултатите от него ще бъдат основа за разработване на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България с хоризонт до 2032 г. и ще определят основните насоки и параметри за развитие на Въоръжените сили до посочената година“, заключи генерал Боцев.

  През новата учебна година във Военна академия ще започнат своето обучение 103 слушатели в различни специалности.