• апр
  14

  Time: 16:00

  Location: Военна академия „Г. С. Раковски”

  На 14 април Военна академия „Г. С. Раковски” чества своя патронен празник и 103 години от създаването си. На церемонията присъстваха представители на Министерството на отбраната, министърът на образованието и науката професор Тодор Танев, генерали от Българската армия, командири на войскови формирования, аташета по отбраната, акредитирани в България, ректори на висши учебни заведения, бивши началници на Военната академия, представители на военно-патриотични и военно-родолюбиви съюзи и много гости.
  Личният състав на Академията посрещна бойното си знаме и поднесе венци пред паметника на своя патрон Георги Стойков Раковски. Празникът продължи с тържествено събрание и концерт.
  В словото си началникът на Военната академия контраадмирал Митко Петев подчерта: „Днес отбелязваме огромното значение на Академията като национална военна институция, която в продължение на повече от един век е в основата на обучението, предоставянето на висококвалифицирани кадри за системата на отбраната и е основно средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност. Тази мисия характеризира настоящето и бъдещето на нашата Академия и на военната наука. Три са основните приоритети в дейността й – предоставяне на качествено образование, научна дейност в името на военното дело и екипност в работата. Военна академия е институция със славна история, достойно настояще и бъдеще и главен фактор за това са хората, работещи в тази институция“.
  Приветствия бяха поднесени от името на президента на Република България, министъра на образованието, ректори на висши учебни заведения, Комисията по отбрана към Народното събрание, Столична община, военни формирования, военно-патриотични и военно-родолюбиви съюзи и много други. По случай празника бяха наградени преподаватели и служители на Академията.