• окт
  31

  Time: 10:00

  Location: Военна академия „Г. С. Раковски“

  Офицерите обучавали се във Военна академия в шест специализации от специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на випуск „Ботевски” получиха своите дипломи на тържествена церемония, която се състоя на 31 октомври на плаца на Академията.
  На ритуала присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, народни представители, ректори на висши училища, кметове на общини и населени места и много гости.
  В словото си началникът на Военна академия генерал-майор д-р Груди Ангелов каза: „Вярвам, че усърдният труд, положен от вас, ви е дал не само необходимите знания, но и нравствените устои да следвате неотклонно вашите цели. Точно така, както са го правили патронът на академията и създателят на Първата българска легия Георги Раковски, и патронът на Вашия випуск – Христо Ботев!
  Военна академия е школа за командири, където се придобиват специфични познания. Не спирайте да ги надграждате. Не спирайте да търсите! Вашите бъдещи успехи винаги ще бъдат повод да се гордеем с вас. Работете с усърдието и самочувствието на доблестни командири и щабни офицери.” Генерал-майор Ангелов изрази задоволството си от високия успех постигнат в тяхното обучение. С особена гордост подчерта, че слушателите редовно обучение са постигнали успех отличен 5,50.
  Президентът на Република България се обърна към випускниците с думите: „Преди 22 години бях също като вас в този строй. С вашите надежди, очаквания и амбиции. Мога да ви споделя от своя опит в Българската армия, след Военна академия, че успехът съпътства тези, които имат реалистична представа за бъдещето, какви задачи ги очакват и в каква обстановка ще ги решават” – и изтъкна още – „пред вас е път, осеян с предизвикателства. Път, по който от вас ще се изисква все повече. Държавното ръководство и вашите командири ще изискват от вас да изграждате съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурси и остаряла техника. Вашите подчинени ще очакват от вас не само да ги командвате, а да ги водите и мотивирате в една сложна и динамична среда. Българският народ ще вижда във вас гарант за своята сигурност. По този не лек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколения преподаватели и слушатели преди вас.” И пожела на офицерите смелост, чест и достойнство по техния командирски път. „Никога не забравяйте, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и свещен дълг пред Отечеството”.
  Президентът връчи пагоните за повишаване във военно звание „капитан III ранг” и дипломата на първенеца на випуск „Ботевски” капитан–лейтенант Христо Тодоров Генчев, който беше награден от министъра на отбраната с „Офицерски кортик на Военноморските сили”.
  Награди от министъра на отбраната и началника на отбраната получиха първенците на специализации и отличниците.
  В словото си началникът на отбраната генерал Боцев подчерта: „Човешкият ресурс стои в основата на управлението на процесите. Той е най-същественият актив за сектор „Сигурност и отбрана“, а средствата, вложени в човешкия ресурс, са изключително ценна инвестиция.
  Разчитаме да приложите придобитите тук нови знания по местата си на назначение. Да проявите мотивация и воля. Да спомогнете за качественото изпълнение на задачите и за развитие способностите на военните формирования.
  Убедени сме, че ще демонстрирате своята подготвеност за командване и управление на войските, професионалната си компетентност пред коалиционните партньори и съюзници по време на учения и мисии, както и при работата си в структурите на НАТО и ЕС.”
  Слово отговор произнесе първенецът на випуска капитан III ранг Генчев, който се обърна към своите съвипускници с призива да следват примера и заветите на патрона на техния випуск – Христо Ботев.