• юли
  14

  Time: 10:00

  Location: Военна академия „Г. С. Раковски”

  „Васил Левски е месията на националната ни революция и неин проповедник. Трудно е да се изброят всички паметни знаци, изградени от българския народ с почит към Апостола, но най-трайният паметник на Васил Левски остава в народното съзнание.“ Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по освещаване на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски“.
  „Мястото, което ни събира, не е случайно. Военната академия обучава и възпитава пазителите на отечеството. През нея са преминали поколения защитници на родните земи, отстоявали идеала на Левски за свободна и независима България. Там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее“, каза още президентът Румен Радев в словото си пред гостите на церемонията.
  На ритуала присъстваха още заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на Военна академия „Г. С.  Раковски“ полковник Емил Янев. Всички те почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски дни преди 180-годишнината от неговото рождение, на 14 юли 2017 г. и присъстваха на освещаването на паметника на Васил Левски, изграден от инициативен комитет. Да се преклонят пред паметта на Апостола на свободата дойдоха и председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, роднини на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици и много деца. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани. Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че Васил Левски е оставил много завети. „Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България – да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща“, каза в заключение министърът на отбраната.