• юли
  31

  Time: 10:00

  Location: Военна академия „Г. С. Раковски“

  На 31 юли с тържествена церемония се състоя Випускния акт на обучаемите от Випуск „Ботевски” – І смяна.
  Дипломи получиха 13 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. Сред тях са и двама офицери от Македония. Първенец на Випуска е полковник доктор Теодора Михова Недева.
  Своите дипломи получиха и 65 студенти обучавали се в  три магистърски програми от професионално направление „Национална сигурност” на факултет „Национална сигурност и отбрана” и факултет „Командно-щабен”. Първенец на Випуска за професионално направление „Национална сигурност” е Адела Руменова Бозмарова от магистърска специалност „Национална сигурност и отбрана”.
  В словото си генерал-майор Груди Ангелов началник на Военна академия „Г. С. Раковски” се обърна към офицерите от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” с думите:
  „Днес вие отбелязвате края на един важен етап от вашия професионален път, който е и ново начало за вас. Получавате признание за усилията и упоритостта, които положите по време на обучението във Военна академия. Време, през което усилията ни бяха фокусирани върху изграждането ви като мениджъри по въпросите на сигурността и отбраната. Имахте възможност да усъвършенствате вашите умения за вземане на стратегически решения. Развивахте способности за работа в екип и компетентности за прилагане на съвременни подходи и методи на управление.” – и подчерта, че не е достатъчно само да бъдеш мениджър – „необходимо е да умеете да поемате отговорност и да бъдете лидери” – и пожела на бъдещите ръководни кадри в отбраната и въоръжените сили успех в професионалния им път.
  „Драги випускници, дипломата, която получавате, е израз на вашите стремления и желания. Тя е заявка за реализиране на мечтите ви. Вие сте в най-хубавата и продуктивна възраст. Тя е залог за бъдещето, символ на всичко ново и напредничаво. Уверен съм, че ще инвестирате мъдро вашите знания и умения” – каза генерал Ангелов и пожела крепко здраве и упоритост, за да постигат винаги своите цели.
  С гордост отбеляза и факта, че академичния състав на Академията се увеличава с един професор и двама доценти. Успешно защитиха образователно – научна степен доктор 15докторанти.
  В словото си Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков изтъкна, че мъжете постъпили с първия випуск на Военна академия не успяват да завършат своето обучение. Те „са призвани да служат под бойните знамена и да завършат една по-голяма, велика Академия – Академията на войната. Някои от тях оставиха костите си по бойното поле, но научиха и теорията и практиката. Тези хора се учиха да не предават. И заедно със своите командири, със своите преподаватели на бойното поле, в битките с противника, не предадоха нито едно българско бойно знаме”. Той проследи славния път на поколения български офицери и отправи своите пожелания към випускниците с думите: – „Не предавайте Вие, които завършвате Випуск 2018 година, не предавайте своята бойна чест, своите знамена, не предавайте своите семейства и близки, не предавайте своите приятели. И аз съм сигурен, че това ще го спазите. В днешното време, в което много ценности се промениха, вменяват ни такива, които българската нация и българската държава нямат в своите традиции, ни останаха само две. И Вие като защитници на Отечеството, като негови бранители, пазете България и пазете българската нация, защото това, което тук придобивате като знания, то не е просто професия. То е велико призвание, последната бариера пред домогванията на врагове, противници, на външни заплахи. Желая Ви на добър час. Не спирайте до тук, покорявайте своите нови върхове”.
  Дипломите на офицерите от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” връчи вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната. „Убеден съм, че по време на обучението Вие придобихте знания и умения, запознати сте добре с предизвикателствата пред средата за сигурност и моят оптимизъм се заключава в това, че в системата за национална сигурност, в системата на отбрана се влива поток от хора, подготвени със съответните знания и умения” – каза той.
  На тържеството присъстваха още командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба «Военна полиция», бригаден генерал- Пламен Багданов – началник на Националния военен университет, представители на Министерството на отбраната, гости,  роднини и близки на абсолвентите.