28 юли

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов взеха участие в тържествата по повод 50-годишнината от обявяването на Плачковци за град по покана на кмета на града Борислав Борисов.
Сред официалните гости на тържеството бяха: Невена Петкова-областен управител на Област Габрово, Мария Пенева-заместник–областен управител на Област Габрово, Дончо Захариев-кмет на Община Трявна, Николина Николова-заместник–кмет на Община Трявна, Борис Николов- председател на Военноинвалидните кооперации в България, Даниела Тронкова-заместник-председател на Военноинвалидните кооперация в България, Силвия Кръстева-председател на Общински съвет-Трявна, Кристина Сидорова народен представител, общински съветници и родолюбци.
Церемонията започна с шествие и полагане на венци пред новопостроения Мемориален комплекс „Стена на храбростта“, издигнат в чест на загиналите във войните жители на Плачковския край.
Тържеството бе открито от Борислав Борисов-кмет на кметство Плачковци на площад „Илинден“.
Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздрави плачковчани, като им пожела да бъдат все така будни и да предават историята на града си на следващите поколения.
Кметът на Община Трявна Дончо Захариев с кратко слово поздрави жителите на Плачковци с юбилея на града, като им пожела на всички здраве, дълголетие и все така Трявна и Плачковци да бъдат обединени и връчи на кмета на град Плачковци подарък-картина на Апостола на свободата Васил Левски.
Тържествата продължиха с изпълнение на фолклорни формации от различни клубове и групи „Да разлюлеем Балкана“ 2019, като фестивалът има за цел да популяризира дейността на клубовете за народни хора в страната и съхрани фолклорното ни богатство.

Кратка справка за Плачковци

Градът е носител на древни исторически събития, определили историята на България като държава.
През 1190 г. в околностите на Плачковци цар Иван Асен I разбива армията на император Исак II Ангел в така наречената „Битка при Тревненския проход“, узаконила съществуването на 2-то Българско царство. На 26 август 1877 г. се води битка между турски башибозук и опълченците от 6-та Дружина и руската армия в местността „Кръстец“ за защита на Тревненския проход, като част от Шипченската епопея.
На 03.03.1878 г. е издаден Служебен документ за създаване на населено място Плачковци и то получава статут “колиби“. Кметството в Плачковци съществува от 1886 г.
През 1921 г. в съседното Гръбчево поетът Иван Вазов прекарва последното лято на своя живот. През 1961 г. е обявено за село, а през 1963 г. със Заповед № 2620 на МНЗСТ е обявен за климатичен планински курорт от местно значение. С Указ 828 на Президиум на Народното събрание от 27.08.1969 г. Плачковци получава статут на град.
Малко или много за един град са 50 години? Отговорът не е еднозначен. За Плачковци те са достатъчно, за да се впише в настоящето и да отправи поглед в бъдещето.
Създаден с любов, копнежи и мечти, днес това прекрасно кътче от България достойно среща своя празник!