02 май

В памет на героите от Първата световна война, на тези, които преди почти век без страх предизвикаха на бой световните сили, за да я има нашата България, през месец януари 2017 г. бе учреден Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия „Г. С. Раковски“.
Изграждането на мемориал в района на Военна академия „Г. С. Раковски” е патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на войните, дали живота си за свободата на България по време на Първата световна война. На 02 май 2018 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе заседание на Инициативния комитет за приемане на идейния проект за мемориала.
Началникът на Академията генерал-майор Груди Ангелов откри заседанието и предостави думата на архитектите Ани Маркова и Стоимен Демерджиев да представят проекта.
След като присъстващите се запознаха с предложения проект за изграждането на паметника, се пристъпи към обсъждане.
Госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, която е съпредседател на Инициативния комитет, взе отношение и сподели, че според нея паметникът ще се превърне в символ на родолюбие и преклонение за всички граждани и гости на София. Тя сподели, че този мемориал защитава три силни каузи:

  1. Да съхранява историческата памет и да бъде място, където да се разказва за нея.
  2. Да бъде градски парк и зелено пространство за гражданите и гостите на столицата.
  3. Да допринася за обучение в патриотични и християнски ценности.

Кметът на Столична община изказа благодарности на вицепремиера по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, затова че се е съгласил да предостави терена за реализирането на тази родолюбива инициатива.
Своето мнение за проекта изрази и вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, който подкрепи изказването на г-жа Фандъкова и увери присъстващите, че за каузата ще се ползва ресурса на Информационния център на МО, ВТК и вестник „Българска армия”.
Отношение по проекта със свои мнения взеха и г-н Желю Бойчев – народен представител, доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, г-н Здравко Здравков – главен архитект на София, генерал-лейтенант о.р. Кирил Цветков – председател на асоциацията на Сухопътните войски, генерал-майор о.р. Петко Драгоев – почетен председател на комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, бригаден генерал о.р. Стефан Стефанов и други експерти.
Набелязани и приети бяха някои допълнителни детайли по отделни елементи от проекта. След обсъждане и разглеждане на представените аргументи „за” и „против”, идейния проект бе подложен на гласуване и бе постигнато единодушно съгласие параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец“ да бъде изработен по него.
В заключение генерал-майор Груди Ангелов благодари на всички за присъствието и участието в работата на заседанието, след което обяви същото за закрито.