02 мар

Днес в района на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе тържествен ритуал по откриване и освещаване на първия в столицата паметник на полковник Борис Дрангов.
На ритуала присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, вицепремиера Валери Симеонов, депутати, роднините на полковник Дрангов – отец Борис Дрангов и Райна Дрангова, кметове на общини в България, представители на академичните и научните среди, ученици и гости. Паметникът бе осветен от Тивериополски епископ Тихон.
В словото си началникът на Военна академия и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника на полковник Борис Дрангов генерал-майор Груди Ангелов се обърна към присъстващите с думите: „Щастлив съм да ви приветствам с добре дошли в парка на Военна академия, защото днес е паметен ден! Един герой на майка България, макар и символично, се завръща там, откъдето е започнал своя поход към величието и вечността!”
Полковник Дрангов е един от най-достойните и обичани български офицери – „възторжен идеалист, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертване“. Командир като малцина други, останал завинаги в сърцата на своите подчинени, които до своя сетен дъх с гордост са споделяли: „Аз служих при Дрангов” – подчерта генерал Ангелов.
В речта си президентът на Република България определи великия пълководец като еталон на родолюбие, храброст, мъжество и висок морал.
„Завеща ни и пламенни нравствени напътствия. Той вдъхновяваше своите войници, казвайки им: „В смъртта няма нищо страшно. Сладко е да се мре за България.”
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си припомни: „Полковник Дрангов отдава живота си на освободителната кауза не само като български воин, но и като войвода на четите на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. Участва в две въстания – Горноджумайското и Илинденско-Преображенското; в три войни – Балканска, Междусъюзническа и Първа Световна; загива на фронта като доблестен офицер и командир, който винаги казва на своите войници: „След мен!“ – и тръгва в атака“.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева проследи житейския и боен път на бележития военачалник и заяви, че днес полковник Дрангов ни е още по-необходим, защото ни учи как да обичаме България.
Тя връчи гилза с пръст от паметника в село Дрангово, област Кърджали. Гилза с пръст от паметник, посветен на полковник Дрангов, връчи и кметът на град Петрич.
На тържественото събрание, посветено на полковник Дрангов, бяха връчени награди за заслуги по изграждането на паметника.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди със своя заповед началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов с награден знак „За вярна служба под знамената“ – за приноса му към изграждането на паметника.
Генерал-майор Ангелов направи отчет на събраните средства от дарения за изграждането на паметника и се обърна към присъстващите с думите: „Благодарности на всички родолюбиви българи за това, което направихме с общи усилия“. Той съобщи още, че Военната академия възнамерява да учреди награда на името на полковник Борис Дрангов за изявени свои възпитаници. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също връчи награди за принос за изграждането на паметника. Сред отличените бяха председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.