03 май

На 3 май 2018 г. от 15:00 часа в aула „Раковски” на Военна академия „Г. С. Раковски” се състоя премиерата на първия от шестте филма на документалната поредица „Помни войната 1915 – 1918“. Тя е посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война и има за цел да представи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт.
Началникът на Академията генерал-майор Груди Ангелов откри събитието и поздрави авторката на филма за положения труд. Той добави, че филми като този ни карат да се гордеем с българския войник и неговите победи.
На премиерата присъстваха генерал о.р. Константин Попов – председател на комисията по отбрана в 44 НС, вицеадмирал о.р. Пламен Манушев, народни представители и много преподаватели и обучаеми от Военна академия.
Първият филм, който е със заглавие „България влиза в Първата световна война“ и предизвика голям интерес, е продукция на Военния телевизионен канал. Продуцент на документалната поредица е Информационния център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей. Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, а консултант полк. проф. д.н. Димитър Недялков от Военна академия. В документалната продукция участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров , доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, местни жители от селища на Република Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал.