11 юли

Днес, на 11.07.2018г., във Военна академия се извърши ритуал по освещаване на скулптурата „Преклонение” и се почете паметта на Света Равноапостолна Олга. На събитието присъстваха генерали, граждани и почетни гости, които се включиха в отбелязването и освещаването на скулптурата, посветена на българските опълченци и руските войни, участвали в защитата на Тревненските проходи по време на Руско-турската война 1877-1878г.
С този акт се засвидетелства почитта към героите, дали живота си за защита на Отечеството ни и оставили костите си по бойните полета на войната.
Скулптурата е дарение на гр. Плачковци от Национална инициатива „Една детска сълза – една молитва”, като главният координатор Борис Николов изнесе слово и връчи грамоти на авторите на плочата. На събитието присъстваха и кмета на гр. Плачковци – Борислав Борисов, както и заместник-кмета на община Трявна – г-жа Николина Николова. Плочата е изработена безвъзмездно от Иван Симеонов, ученик от 11 клас. Той получи сабя и грамоти за своя принос към съхраняването на българската история и традиция.
Благородната инициатива бе подкрепена и от Военна академия „Г.С.Раковски”, като началникът на Академията – генерал-майор Груди Ангелов, връчи почетни грамоти на авторите на скулптурата.
Вярваме, че тази скулптура ще стане символ на родовата памет, която обединява предци и потомци. Това събитие е показателно, че хора като тях и техните дела не са забравени.